top of page
Aboutimage_edited.png
BS_Helene-Gelens_06_DEF_zw.jpg

Bio

Hélène Gelèns zoekt als dichter graag het experiment op. Haar speelse, muzikale en vaak meerstemmige gedichten nemen steeds een vorm aan die wordt opgelegd door de taal, het ritme en de zegging.


Gelèns' poëziedebuut niet beginnen bij het hoofd (Uitgeverij 521, 2006) bezorgde haar een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs. Met zet af en zweef (Cossee, 2010) won ze de Jan Campertprijs. En ook applaus vanuit het donker (Cossee, 2014) en het onlangs verschenen beginnen voor gevorderden (Cossee, 2022) werden lovend ontvangen. De laatste bundel staat op de shortlist van de Grote Poëzieprijs (uitreiking 17 mei 2023).
 

Vertalingen van haar poëzie verschenen in bloemlezingen en literaire tijdschriften in onder andere Argentinië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, India, Polen, Spanje en de Verenigde Staten.

 

Gelèns treedt regelmatig op met haar poëzie, solo en met musici, en heeft teksten geschreven voor muziek en radio, zoals het hoorspel Golfbrekers (NPO Radio 1, 2017). Ze schrijft ook proza, essays, geeft lezingen en een poëziecursus aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.
 

bottom of page